Blogpost Studio op T

gepubliceerd 08-04-2025

Persoon houdt een gloeilamp vast

10 dingen die in een eventstudio beter kunnen

We zien dat eventstudio’s door de jaren heen steeds populairder worden. Het biedt een hoop voordelen, maar er zijn altijd verbeterpunten. In deze blog delen we 10 tips die in een eventstudio nóg beter kunnen. 

1. Betere interactie met het online publiek

Een online evenement is heel anders dan een fysiek evenement. Een gemiddeld dag-evenement duurt bijvoorbeeld 8 uur. Offline is dit prima vol te houden, maar stel je voor dat je 8 uur lang naar een schermpje moet staren. Kan jij je focus behouden?

Sommige online evenementen kunnen saai aanvoelen. Om je online publiek niet te vervelen, kun je interactieve elementen aan je evenement toevoegen. Denk aan tools zoals Q&A’s, polls of AI-gestuurde moderatie. Daarnaast is het ook belangrijk om niet alleen zelf het woord te houden, maar om ook actief vragen te stellen aan je online publiek.

2. Flexibele inrichting en styling

Niet elke eventstudio is flexibel qua inrichting en styling. Sommige studio’s hebben namelijk een standaard uitstraling, waardoor elk evenement er hetzelfde uitziet. Om dit te voorkomen zou je bijvoorbeeld met lampen kunnen spelen door telkens een ander kleurtje te gebruiken. Je kan ook gebruik maken van LED-schermen of projecties om de look aan te passen aan de branding van het bedrijf.

3. Snellere en toegankelijke opbouw

Bij een eventstudio komen een hoop technische kneepjes kijken. Al die technische voorbereidingen kunnen tijdrovend zijn. Plug-and-play systemen of vooraf ingestelde systemen zou je kunnen inzetten om tijdverlies te voorkomen. Dat bespaart extra moeite en ongeduldige mensen.

4. Verbeterde akoestiek en geluid

In de meeste eventstudio’s is dit niet snel het geval, maar het kan weleens voorkomen dat een studio niet de perfecte akoestiek heeft. Dit kan zorgen voor galm of andere vervelende achtergrondgeluiden. Extra geluidisolatie of richtmicrofoons zouden dit probleem echter kunnen verhelpen.

5. Creatieve cameravoeringen en regie

Wat je weleens voorbij ziet komen, is dat sommige studio’s gebruik maken van staande beelden. Hierdoor worden de shots nogal statisch. Bewegende camera’s, drones of augmented reality-effecten kunnen het online evenement wat dynamischer maken. Zo wordt je online event iets levendiger.

6. Lagere drempel voor kleine bedrijven

Iets waar eventstudio’s niet altijd rekening mee houden is dat kleine bedrijven het niet altijd even breed hebben. Aangezien een eventstudio best prijzig is, slaat een klein bedrijf zo iets het liefst over. Door verschillende pakketten aan te bieden, zoals een kleinere versie met minder technische ondersteuning, vergroot dit de kans dat zelfs kleine bedrijven bij je studio terecht kunnen.

7. Betere begeleiding voor sprekers

Niet alle sprekers zijn gewend om voor een camera of op een podium te staan. Sommige eventstudio’s doen het al, maar extra begeleiding hierin kan zeker helpen. Een mediatraining of oefensessie zou al een groot verschil maken. Hierdoor zullen de sprekers zich ook wat meer op hun gemak voelen.

8. Duurzamere producties

Tegenwoordig horen we niets anders meer. Steeds meer bedrijven focussen zich op duurzaamheid. Een eventstudio is over het algemeen vrij duurzaam, maar sommigen gebruiken echter nog veel stroom en wegwerpmaterialen, zoals papieren scripts of tijdelijke decorstukken. Ondanks dat een online evenement duurzamer is dan een fysiek evenement, kan het nog duurzamer! Werk bijvoorbeeld met energiezuinige apparatuur, herbruikbare decorelementen en digitale scripts.

9. Meer maatwerk en unieke formats

Originaliteit is ver te zoeken in een eventstudio. Een talkshow-setting of een presentatie-opstelling hebben we namelijk al honderd keer gezien. Probeer verder te denken dan alleen de standaardopstelling. Biedt bijvoorbeeld interactieve 3D presentaties, gamification en VR/AR-opties aan.

10. Beter inspelen op hybride events

Bij hybride events wordt er vaak meer aandacht besteed aan de online deelnemers. Het fysieke publiek wordt hierdoor een beetje links gelaten. Zorg dat zowel het online als het fysieke publiek in beeld is en betrek beide partijen bij het evenement. Dit kan bijvoorbeeld met extra camera’s of een scherm waarop online reacties live worden getoond.

Ruimte voor verbetering

Eventstudio’s zijn goed op weg, maar er is altijd ruimte voor verbetering! Door creatiever te denken, meer flexibiliteit te bieden en zowel het online als het fysieke publiek actief te betrekken, kunnen eventstudio’s zich blijven ontwikkelen. Of je nu een bedrijf bent dat een professioneel evenement wil organiseren of een studio-eigenaar die de lat hoger wil leggen, deze 10 tips zullen daar zeker bij helpen. Welke van deze verbeterpunten zie jij het liefst terug in een eventstudio?

Laat hier je gegevens achter

We nemen z.s.m. contact met je op!