De 7 grootste studio blunders en hoe je ze voorkomt

Light, camera, action! De host mag het podium op, want ze gaan eindelijk live in de studio. Echter is de host nergens te bekennen… Tja, een foutje. Zoals ieder mens fouten kan maken, kan een enkele host, gast of regisseur in de studio dit ook. Daarom hebben wij voor jou een top 7 met de grootste studio-blunders verzameld. Het is maar wat je ‘groot’ wilt noemen, maar hier zijn ze dan! De 7 grootste studio blunders met lachwekkende sketches en hoe jij ze kan voorkomen. 

host tijdens een evenement

Slechte host

“Ahem ahem.” De presentator schraapt zijn keel en recht zijn das. Hij kijkt verveeld in de camera. “Nou, tot ziens. Ik bedoel… welkom bij… uh… wat was het ook alweer?” Vragend kijkt hij naar de regie, waarna iemand hem gefrustreerd de naam van de show toefluistert. “Oja! Welkom bij de Livestream Show van Plus- en Min Media!” Ongemakkelijk lacht hij naar de camera en kijkt even op zijn telefoon.

“Vandaag hebben we een aantal… uh… bijzondere gasten. Volgens mijn kaartje hier…” Hij draait het kaartje om en fronst. “Oh wacht, dit is mijn visitekaartje.” Schaapachtig lacht hij om zijn eigen grap, maar niemand vindt het grappig.

Oftewel: een zeer slechte host. Hoe imperfect je ook bent, je kan niet dieper zinken dan een blunder als deze. Het is normaal om wel eens iets te vergeten, maar het moet wel acceptabel blijven. Een slechte voorbereiding of onprofessioneel gedrag willen we het liefst vermijden. Dus mocht je een event in een studio willen organiseren, houd je host dan een beetje in de gaten. En ben je zelf de host? Probeer dan niet je spiekbriefje om te wisselen voor een visitekaartje.

Foute kleding

De camera zoomt in op de gast met een glimmende zijden blouse aan. De studiolampen reflecteren fel op de stof, waardoor het lijkt alsof hij een menselijke discobal is. De host draait zich om naar de gast en knijpt zijn ogen tot spleetjes. “Eh… wow. Dat is… een interessante keuze, zeg.” “Dank je! Dit is Italiaanse zijde.” De host knippert overdreven en schermt zijn ogen af met zijn hand. “Italiaanse zijde? Meer een solar panel. Ik kan mezelf bijna zien in je schouders!”

Tja, die glimmende jurk of felgekleurde pak met miljoenen streepjes kun je beter in je kast laten liggen. Foute kleding kan storend overkomen en vooral op camera. Je trekt bijvoorbeeld geen groene trui aan terwijl je voor een green-screen staat. Tenzij je wilt dat je hoofd zweeft natuurlijk.

Microfoon op mute

“Maar goed, u doet iets met…” Plotseling dempt het geluid. De host tikt op zijn microfoon. “Werkt dit nog? Hallo? O, wacht, hij stond gewoon uit.” Hij lacht ongemakkelijk, maar niemand lacht met hem mee. Dan staart hij lang in de camera zonder iets te zeggen. De stilte is om te snijden. “Ehh, dus… wat is jullie favoriete weer? Ik houd zelf van… ja, zon.” Achter de schermen is er paniek. De regisseur gooit nog net niet zijn headset door de regieruimte.

Niet iedereen heeft technische skills. Dus erachter komen dat je microfoon op mute staat, duurt bij sommige iets langer dan bij anderen. Het voegt vaak wel een vleugje hilariteit toe! Misschien toch niet zo erg dan?

Onbewust live

Na een korte pauze staat de host weer voor de camera, in vol ornaat en met een bigsmile op zijn gezicht. De minuten vliegen voorbij. Hij checkt nog even of zijn das goed zit in de reflectie van de camera en strijkt zijn haren glad naar achteren. De regisseur probeert zijn aandacht te krijgen, maar de host is druk bezig met zichzelf. Hij bekijkt zijn notities en mompelt: “Pff, wat een saaie gasten vandaag. Moet ik hier serieus dertig minuten over praten?” Een ongemakkelijke stilte vult de studio. Eindelijk buigt iemand uit de regie zich naar de host en fluistert: “U bent live.”

De host bevriest. Zijn ogen worden groot. Hij slikt. Een lange, pijnlijke stilte volgt. Hij forceert langzaam een lach en kijkt in de camera alsof er niets gebeurd is. “En daarmee bedoel ik natuurlijk: wát een eer om deze geweldige gasten vandaag in de studio te hebben!”

Je zou maar niet doorhebben dat je live bent. Ach ja, we kunnen er vaak wel om lachen. Het is een blunder die praktisch gezien iedereen kan overkomen. Eventjes niet opgelet en je hebt het seintje van de floormanager gemist. “3,2,1 en live!” Of ja, dat is je even ontgaan. Om zoiets te voorkomen is het handig om als gast of host goed bij de les te blijven. En hoor je bij de regie, dan is het een goede start om de sprekers op tijd te informeren.

Slechte internetverbinding

De host kijkt de camera in, klaar om een diepgaand gesprek te voeren. “Waar was ik? Juist. Nou wij z…ten h…r …aast…” Het beeld hapert. Zijn gezicht bevriest in een ongemakkelijke halve glimlach en de chat ontploft met berichtjes. De regisseur steekt zijn hand op en onderbreekt de host. “U bleef hangen, meneer. Ik vrees dat u even opnieuw moet beginnen.” De host zucht overdreven, draait zijn kaartje dramatisch om en probeert het opnieuw. “Dus, wij zitten hier naast men…r …pit en h… is …een expert…” Op het scherm zien kijkers de host in schokkerige beelden bewegen. De regisseur onderbreekt de host nogmaals. “Sorry meneer, maar het lijkt erop dat de internetverbinding niet helemaal top is vandaag. Zou u het kunnen herhalen?”

De host gooit zijn kaartje richting de regisseur en gooit zijn handen in de lucht. “Weet je wat? Misschien moeten we het gewoon in morsecode proberen. Krijg ik tenminste nog iets overgebracht!”

Altijd een pretje als je internetverbinding niet mee wil werken. Hoe goed je wifi provider ook is, het belooft niks. Haperende beelden en bevroren gezichten zijn altijd inbegrepen. Hoewel het best een grappig gezicht is, is het natuurlijk wel belangrijk dat het probleem weer zo snel mogelijk wordt opgelost. In de meeste gevallen duurt een storing in de internetverbinding niet lang en lost het probleem zich uiteindelijk vanzelf op. Tenzij dat niet zo is, dan moet je waarschijnlijk even de verbinding herstarten en in het ergste geval: een plan B bedenken.

Rinkelende telefoon

Het internet is gefixt en de host is weer in een goed humeur. Hij zit tegenover de gast en gaat door met het interview. “Goed, waar waren we? Laten we het hebben over duurzaamheid en de impact op de toekomstige generaties!” De gast knikt, klaar om een intelligent antwoord te geven. Maar dan galmt een schel en oorverdovend geluid van een ouderwetse ringtone door de studio. Iedereen bevriest. De host kijkt nerveus de camera in. “Eh… excuus, dat is vast de toekomst die belt.” De gast grijnst ongemakkelijk en kijkt om zich heen. De telefoon blijft rinkelen. Hij buigt zich naar de host toe en fluistert: “Van wie is dat?” De host haalt zijn schouders op, maar voelt dan een trilling in zijn broekzak. Langzaam haalt hij zijn telefoon tevoorschijn. “Oh… het is mijn telefoon.”

Je telefoon laten overgaan tijdens een evenement wil je zeker niet op je geweten hebben. Dus bij deze: zet je telefoon uit of op stil! Het zou namelijk erg slordig zijn als je ringtoon ineens overgaat. Wat ook handig is, is om het als regie nog even te melden, voor de mensen die het zijn vergeten.

Verkeerde slide of video

“En dan nu een indrukwekkende grafiek die precies laat zien waarom we als samenleving duurzamer moeten werken,” vertelt de host. Hij wacht tot de grafiek op het scherm verschijnt, maar in plaats daarvan verschijnt er een verjaardagsfoto van iemand met een feesthoed op. De gast staart ongemakkelijk naar het scherm. De host knippert verbaasd. “Eh… dit lijkt niet helemaal relevant?” De regisseur realiseert zich de fout en schakelt snel over naar de volgende afbeelding. Een vakantiefoto van de host op het strand komt in beeld. De host knijpt zijn ogen dicht en wrijft over zijn slapen. “Regie… alsjeblieft… de goede grafiek.” Eindelijk verschijnt de juiste grafiek. De host haalt opgelucht adem en richt zich weer op de gast. “Laten we het dan eindelijk hebben over duurzaamheid…”

Dat kan weleens gebeuren. Niet alleen de host of de persoon te gast kunnen fouten maken, ook de regie heeft zijn vingers wel eens boven de verkeerde knoppen hangen. Gelukkig is het een klik verwijderd van de juiste foto of video. De volgende keer maar beter opletten waar je op drukt of welke slide er op dat moment nodig is. Tenzij het bedrijf zelf de verkeerde informatie heeft doorgegeven natuurlijk.

Laatste slide

7 gênante blunders die je zelf niet snel wil meemaken. Maar ach, we zijn allemaal een stel onvolmaakte mensen, waarbij het normaal is om fouten te maken. Er zijn nog veel meer blunders die in een studio voor kunnen komen, maar deze 7 zijn toch echt de meest voorkomende. Hoe dan ook, een goede voorbereiding zou het begin kunnen zijn om deze blunders te voorkomen. Hopelijk weet jij je uit de branding te helpen. En anders helpen wij, bij Studio op T, je graag op weg! Neem contact met ons op.

“Nou, dat was het weer voor deze aflevering van… uh…” De host zoekt wanhopig naar de juiste naam van de show. “Nou ja, van deze livestream. Tot ziens! Of eh… ik bedoel welkom. Nee, wacht… doei!” Het beeld gaat op zwart. De regisseur zucht en je hoort de host nog net mompelen tegen de gast: “Volgende keer gewoon een zwart T-shirt, oké?”

Dat waren de laatste woorden van de Livestream Show van Plus- en Min Media. En zo bewijzen deze blunders maar weer: live is live… en live gaat altijd anders dan gepland. Maar hé, van fouten kunnen we leren, toch?

Laat hier je gegevens achter

We nemen z.s.m. contact met je op!