Blogpost Video

gepubliceerd 09-08-2023

Hoe maak je een impactvolle instructievideo?

Je kent het misschien wel: je gaat werken met een nieuw proces of systeem, dat erg moeilijk te begrijpen is. Je kijkt nu al op tegen het lezen van de eindeloze instructiehandleidingen. Maar waarom een lap tekst lezen als je ook in een paar minuten de instructie kan kijken? Bovendien blijft visuele informatie ook nog eens beter hangen. 

Wat is een instructievideo?

Nu vraag je je misschien af, wat is een instructievideo precies? Met zo’n video kan je de kijker iets leren. Dit kan van alles zijn, zoals uitleg over een nieuw project of de werking van een nieuw systeem.

De sleutel tot impactvolle instructievideo’s

Met een goede instructievideo kan je veel informatie overbrengen. Maar hoe maak je een impactvolle instructievideo? Wij hebben een aantal onderwerpen op een rijtje gezet die jou helpen bij het maken van een goede instructievideo:

  1. Duidelijke doelstellingen: wat wil je bereiken met de uitlegvideo? Wil je de kijkers informeren, instrueren, trainen of inspireren? Leg duidelijke doelstellingen vast, zodat je kan meten of de instructievideo effectief is.
  2. Doelgroepgericht: wanneer een instructievideo is afgestemd op de doelgroep komt de boodschap veel beter aan. Wie zijn de kijkers en waar liggen hun voorkeuren? Dat zijn belangrijke vragen om over na te denken voordat je een uitlegvideo laat maken.
  3. Betrokkenheid: zeg nou zelf, het kijken naar animaties is toch veel leuker dan een video met alleen tekst? Zorg ervoor dat je de kijkers betrokken én geïnteresseerd houdt, door de video beknopt te houden, te zorgen voor een boeiend script en visuele elementen te gebruiken. Denk aan grafieken, cijfers en animaties.
  4. Duidelijke en begrijpelijke communicatie: helder en begrijpelijk zijn twee kernwoorden wanneer het gaat om het maken van een instructievideo. Zorg er daarom voor dat beelden en gesproken instructies elkaar versterken en aanvullen. Dan komt de boodschap het beste over.
  5. Voortdurende optimalisatie: blijven optimaliseren en verbeteren maakt een gewone instructievideo een succesvolle instructievideo. Gebruik feedback en meetresultaten én experimenteer met verschillende ideeën. Zo kom je erachter wat het beste werkt voor jouw doelgroep!

Neem contact met ons op

Wij begrijpen als geen ander wat de essentiële elementen zijn van een succesvolle instructievideo. Met onze ervaring in videoproductie en marketing beschikken wij over alle ins en outs van het vak. Waardoor wij jou kunnen helpen met het maken van dé instructievideo met impact! Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Laat hier je gegevens achter

We nemen z.s.m. contact met je op!