Blogpost Hybride Studio

gepubliceerd 13-11-2023

Het belang van de juiste livestreamsetting: zitten of staan?

Wanneer je een webinar, livestream of hybride evenement organiseert, is het belangrijk om de juiste sfeer te creëeren. Of dat nu op locatie of in een livestream studio is. Denk bijvoorbeeld na of je sprekers staan of zitten. Dat beïnvloedt de ervaring van het publiek. In dit blog gaan we dieper in op het belang van de juiste setting én de keuze tussen zitten of staan.

1. Het zitpodium: comfort en focus

Wil je een formele presentatie of lezing organiseren? Dan is een zitpodium een uitstekende keuze. De voordelen op een rijtje:

  • Als sprekers zitten, kunnen zij zich concentreren op de inhoud zonder dat ze zich zorgen hoeven maken over balans of vermoeidheid. Zitten = comfort, dus.
  • Het publiek kan ontspannen en zich concentreren op de inhoud, zonder afgeleid te worden door ongemak van de spreker(s).
  • Een zitpodium is ideaal voor discussies en panelgesprekken. Die verlopen vaak soepeler als deelnemers zitten. Ze voelen zich dan meer op hun gemak en kunnen gemakkelijk notities maken.

2. Het sta-podium: energie en dynamiek

Wil je overtuigen of een krachtige boodschap overbrengen? Als je spreker(s) staan, voegt dat energie en dynamiek toe. Dit zijn de voordelen:

  • Sprekers kunnen vrij bewegen en hun enthousiasme en energie overbrengen op het publiek. Dat zorgt voor boeiende, dynamische presentaties.
  • Presentaties met sprekers die staan, nodigen vaak uit tot interactie. Denk aan het stellen van vragen of het betrekken van publiek bij een demonstratie.
  • Een sta-podium creëert visuele variatie. Daardoor wordt de aandacht van het publiek vastgehouden, vooral als er meerdere sprekers zijn.

3. De juiste mix: flexibiliteit en afwisseling

Wil je niet kiezen tussen staan of zitten? Goed nieuws, dat hoeft ook niet. Het kan nuttig zijn om een mix van beide vormen te gebruiken. Denk aan zittende sprekers, met een staande ‘sidekick’ (bijvoorbeeld een quizmaster). Nog een voorbeeld: start met (formele) zittende presentaties en schakel daarna over naar een sta-podium voor interactieve sessies of demonstraties. Zo bouw je de energie op. Afronden (denk aan discussies of een samenvatting) kan weer met een zitpodium, om de kijkers een gevoel van afsluiting te geven.

Wat is je doel?

Beide podiumopstellingen hebben hun voordelen. De juiste keuze hangt af van wat bij jouw evenement en boodschap past. En natuurlijk van de livestream studio. Wat je keuze ook wordt: zorg ervoor dat de setting naadloos aansluit bij je doel en dat het de kijkervaring verbetert. Hoe? Daar helpen we je bij.

Laat je adviseren!

Bij SoMMedia kunnen we je adviseren over de setting die het beste past bij jouw livestream– of hybride events. Wil je meer weten? Neem dan gerust contact op.

Laat hier je gegevens achter

Binnen 1 uur neem ik contact met je op!